Villasukkien vuosi ja Ihanat-sukat


Kirja saatu Kustannusosakeyhtiö Moreenilta arvostelukappaleena.











Kuten jo aiemmin kerroin, on tässä viime kuukausina neulominen houkutellut ompelua enemmän. On jotenkin ihana vauhdikkaan päivän jälkeen kiepsahtaa sohvalle lankakerän kanssa, laittaa Netflix pyörimään taustalle ja antaa puikkojen kilkattaa. Valmista ei tule ihan niin nopeasti, mutta kärsimättömälle ja kaikkihetimullenyt luonteelle tällainen hitaampi kässäily sopii välillä oikein hyvin.

Vielä uutta neulomisintoa sain postin tuodessa Villasukkien vuosi-kirjan. Kirjan kirjoittanutta Niina Laitista (siis hänen fb-sivuaan :D)  on alunperin kiittäminen siitä, että ylipäätään kaivoin vuosien tauon jälkeen sukkapuikot esiin pari talvea sitten ja uskaltauduin kokeilemaan kirjoneulettakin. Hänen knit along-tapahtumat ovat facebookin puolella ihan huippusuosittuja, erityisesti joulukalenterisukkia odotetaan aina (2017, 2016, 2015). Itseäni Laitisen ohjeissa on ilahduttanut aina niiden selkeys ja helppolukuisuus sekä kuvioiden yksinkertainen näyttävyys. 

Ja nyt Niina Laitiselta on ilmestynyt siis kirja, johon on koottu ihan uusia malleja. Kirja on pehmeäkantinen ja sisältää ohjetta erilaisiin sukkiin; pitkävartisiin, lyhytvartisiin, kuvio-, kirjo- ja palmikkoneuleisiin. Minun makuuni polvisukkia sekä kirjoneulesukkia olisi saanut olla kyllä enemmän, mutta ehkä sitten tulevissa kirjoissa... Villasukkien vuosi on kivasti teemoiteltu vuodenaikojen mukaan ja kuvat ovat kauniita ja tunnelmallisia. Ainut mikä joissakin kuvissa tökkää omaan silmääni, on niiden tummuus. Näkisin mallineuleen ja kuvan sukasta mielelläni vaalealla pohjalla, jotta kokonaisuus hahmottuisi paremmin.
Onneksi ohjeet ja kaavakuvat ovat tuttua Niinan tyyliä eli helposti järkeenkäyviä ja loppuun asti avattuja. Ja mikä parasta, malleissa ja ohjeissa on otettu huomioon se, että ihmiset neulovat erilaisilla langoilla! Ohjeet soveltuvat siis niin meille seiskaveikkalaisille kuin arvokkaampien laatulankojen kuluttajille. 

Ensimmäisenä työn alle ohjeista otin Ihanat. Tein ystävälleni joululahjaksi sukkalahjakortin ja toiveena olivat pinkit polvisukat, mitkä pysyvät napakasti ylhäällä. Pinkkiä lankaa etsiessäni tuli vastaan tämä Novitan Duo-lanka, mikä oli mielestäni ihan just ystäväni väristä, joten tein omavaltaisen vaihdon. (Langan väri näky noissa kirjakuvissa oikeana, sovituskuvissa valo vääristää muokkauksesta huolimatta.)

Ihanissa on yksinkertaisempi kuvio edessä ja kaunis sydänsarja pohkeen puolella. Sukka istuu jalkaan ihan tosi hyvin ja pysyy siellä missä pitää. Nämä olivat ensimmäiset sukat, joihin neuloin tällaisen oikean kuvion mallipiirrosta seuraten, aiemmin olen tehnyt vain niitä, joissa tietty mallikerta toistuu säännöllisesti. Tämä oli siis uudenlainen haaste, mikä oli ilo selättää! Rivien hyppiessä silmissä keksin hyväksi avuksi kiinnittää viivottimen sinitarralla näyttämään oikeaa kohtaa. Väritin myös eri suuntiin tulevat kavennukset ohjeesta eri värein, mikä teki työstä helpompaa. Sen verran sovelsin, että jatkoin vartta nilkasta yhden sydämen verran pidemmäksi, mistä seurasi pieni huolimattomuusvirhe (huomaatko sinä?). Arvoin tovin valmiin sukan purkamista nilkkaan asti, mutta järki vei voiton ja nyt yritän vain  sietää tätä epätäydellisyyttä :p

Vaikka netti on ohjeita pullollaan, on minusta käsityökirjoissa oma erityinen viehätyksensä. Sormustimen Anni kirjoitti vastikään oman arvostelunsa samasta kirjasta ja kehui sitä, kuinka nimenomaan painetulle kirjalle on kyllä tilauksensa. Olen Annin kanssa ihan samoilla linjoilla, netistä tällaista ohjetta en lähtisi tiiraamaan. Kirjoissa on myös ihan oma fiiliksensä, ne antavat inspiraatiota ja herättävät mielikuvia. 

Oletko sinä tutustunut jo Villasukkien vuoteen? Liputatko painetun teoksen vai nettiohjeiden perään?

Puikkojen kilinää ja tunnelmallisia iltoja just siulle ♥

19 kommenttia

  1. Hei, mäkin sain juuri kirjan omakseni, on kyllä ihania ohjeita Niinan tuttuun tyyliin! Kaunis värivalinta sukkiin, varmasti ystäväsi ilahtuu! :)

    VastaaPoista
  2. Mulla myös enemmän neulomisinnostus meneillään, paitaa oon tikuttanu itelle jo koko syksyn ja ihan kohta :) kuulostaa tutulta toi kaikkimulleheti , tekee hyvää välillä nauttia ihan siitä tekemisestäkin tässä neuloessa, kun ommellessa on välillä niin kiire ettei ite siitä ompelusta ehdi melkeen edes nauttia. Aika erilaisia prosesseina mää neulominen ja ompelu, sopivasti tasapainottaa toisiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho tulipas kirjotusvirheita, yritä oikolukea :D

      Poista
    2. Hyvin onnistui lukea :D Ihan totta, nämä ovat hyvä pari. Vuorotellen kumpaakin, neuleita ja ompelua :) Tsemppiä paitahommiin siulle ♥

      Poista
  3. No ihanat on 😍 Ja ei niissä mitään virhettä huomaa, älä huoli! Kirja on minustakin paras käyttöliittymä. Mulla notkuu kirjahylly kaikenlaisia käsityökirjoja ja säännöllisesti Posteljooni kantaa käsityölehtiä, kun musta on vaan niin kiva lukea ja selailla niitä. Tämä kirja on kyllä hyvä, itsekin odotin että olisi ollut enemmin kirjoneuletta, mutta tosi monipuolinen on ja ei tosiaankaan pettymys näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoissa on niin paljon enemmän kuin netin selaamisessa ♥ Tuossa on tosiaan monta mallia mitä tekisi mieli kokeilla. Sitten kun aloittaa niin tietää, että saa muutaman illan taas istua puikkoineen :D Kiitos Hanna Emilia!

      Poista
  4. Kyllä taitaa olla niin että tämä kirja menee pakko ostaa listalle! Ostin Niinan sukkakalenterin tälle vuodelle ja kolmet sukat olen siitäkin jo neulonut.
    Virhettä ei huomaa, ole huoletta!!
    Vaikka netistä hyvin erilaisia ohjeita saakin niin kyllä minä haluan että ohje on minulla käsissä tai saatavilla.
    Neulekaavioiden seuraamista helpottamaan ostin Knit pron Magma ohjeenpidikkeen, on ihan yliveto, ei tarvi rivejä laskea vaan aina on ns kartalla, kunhan tietenkin muistaa siirtää magneettia rivillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, tuo sukkakalenteri on varmaan mahtava! Okei, tuohon ohjepulmaan on siis ihan virallinenkin ratkaisu :D Pitää tutustua! Kiitos Ninni vinkistä ♥

      Poista
  5. Ihana kirja <3 Upeita kuvia! Mukavaa viikonjatkoa :)

    VastaaPoista
  6. Oi miten kivat sukat. Mie ihailen aina kaikkia sukkataitureita! Itsehän olin ala-asteella nokkela ja valitsin puutyöt ihan siitä syystä, kun tiesin että jos ottaa rättikässän ni joutuu tehdä villasukat :D
    No mutta olihan se puukässäkin kivaa =)
    Näin aikuisena sitä välillä miettii, et voishan sitä opetella tekeen villasukat, ehkäpä viel joskus innostun..

    t. Saija =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt kuules otat sukkapuikot, lankaa ja jonkun simppelin ohjeen perussukkaan ja kokeilet :) Tai pyydät taitavaa tyttöäsi opettamaan♥ Kiitos Saija! Puukässää olisi kiva osata myös, itsellä ei siihen ole mitään taitoa, vaikka jotain koulussa muistan tehneenikin lapsena :)

      Poista
  7. On kyllä kauniit sukat! Hienoja ohjeitahan on netti pullollaan, mutta kyllä sittenkin kirjasta/paperilta on selkeämpi seurata vaikka kirjoneulekuvion etenemistä.. Kirja vaikuttaa kivalta!

    VastaaPoista
  8. Siis aivan ihanat sukat<3 Ja miten nätisti ne istuu jalkaan! Tykkään itse käyttää just pitkävartisia villasukkia, mutta aika monesti käynyt niin, että ne valahtaa pohkeesta. Täytyy ihan laittaa tuo kirja ja malli mieleen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista sukista tuli kyllä niin nätit, ilo oli antaa lahjaksi :) Kiitos Villa Pipo!

      Poista
  9. Ihania sukkia olet tehnyt! Olen odottanut tuota kirjaa saapuvaksi tammikuusta (!) saakka eräältä kirakerholta sitä edelleen saamatta. Sitä odotellessa on pakko tyytyä katselemaan vain kuvia��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, toivottavasti nyt on jo kirja saapunut 👍 Kiitos kaunis ❤️

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!