Syysjuhlat Ninjan ja Prinsessan tapaan

















Yhteistyössä Flying Tiger Copenhagen.

Halloween on yksi niitä asioita, joita vastaan vasta muutama vuosi sitten kiukkusin tosissani - amerikkalaista hapatusta, turhaa pelottelua, en varmasti anna mitään karkkia kellekään, minun lapseni eivät ainakaan... Ja kappas vaan, näin se vaan mieli muuttui. Syksy on pitkä ja harmaa ja arki kaipaa rinnalleen ilonpitoa, väriä ja pikkuisen juhlaa. Halloween tarjoaa hyvän mahdollisuuden tähän.

Ihan kaikkea en silti ymmärrä. Miksi Halloweenille ei voida vakiinnuttaa yhtä virallista päivää, jolloin kekkerit saataisiin kerralla vietettyä nykyisen noin kahden viikon haahuilun sijaan? Ihmettelen myös sitä, miksi juhlasta tehdään niin pelottava? Juu, onhan kyseessä alunperin nimenomaan Pyhäinpäivä ja edesmenneiden muistaminen, mutta zombieksi puettu ja tekoverta valuva neljävuotias on mielestäni silti liikaa eikä liity asiaan. Hyvin järjestettynä ja hauskuuden kautta Halloweeniin liittyvä synkkyys ja salaperäisyys antavat kuitenkin mahdollisuuden lapsille kokea jännityksen tunteita turvallisesti sekä käsitellä pelkojakin. Samaa juhlaa kun voi viettää niin monella tapaa.

Meillä vietettiin viime viikonloppuna niin töissä kuin kotona kyseistä tapahtumaan Syysjuhlan nimellä. Olen kuullut puhuttavan myös Hämärähipoista, Kaamoskinkereistä ja Valon juhlasta, mitkä omaan korvaani ovat oikein hyvä suomalainen vastine Halloweenille. Juhlaan kuului meillä oranssi väri, paljon tunnelmavaloja ja kynttilöitä, herkkuja ja naposteltavaa, naamiaisasut sekä vähän jännitystä hämähäkkien ja muiden koristeluiden muodossa. Kivat kemut oli :) Koristeet ja kattaustarvikkeet sain Flying Tiger Copenhagenilta Lappeenrannan liikkeen avajaisten kunniaksi. Saadessani yhteistyötarjouksen heiltä hihkuin ilosta, sillä Tiger on juuri se liike mitä olen kotikylälle odottanut! Loistoputiikki, josta löytyy kaikkea kivaa (tarpeellista ja tarpeetonta) niin diy-ihmiselle, sisustajalle kuin lasten kanssa työskentelevälle. Tarvittavat prinsessan kruunu ja valtikkakin löytyivät sieltä kuin tilauksesta.

Lasten asuille tuli tarve, kun heillä päiväkodissa pidettiin naamiaiset. Roolit olivat selvät: Prinsessa ja Ninja. Prinsessamekon muokkasin paitakaavaa hyödyntäen ja lisäten siihen leikkaussaumat pitseineen. Helma on täyskello ja pyörii upeasti ♥ Mekon materiaaleina ovat perusvalkoinen jersey, haaleanvaaleanpunainen Punto Stretch sekä söpö Tallinnasta tuotu helmitylli. Punto on vähän turhan painava kellohelmaan, mutta muuten mekosta tuli aikas ihana. Mekon asusteeksi ompelin nopsaan vielä viitan pitsireunoineen. Sitä meidän Tinttara ei suinkaan halunnut pitää, koska helma ei pyörinyt tarpeeksi viitan kanssa (pienet silmien pyöräytykset tähän). 

Pojan puvun kanssa menin sieltä missä aita on matalin. Tein Kangaskapinan kaavalla Ninja-hupun sekä leikkelin sopivat nauhat punaisesta trikoosta. Mustan paidan piristykseksi leikkasin etukappaleen paloiksi ja tikkasin saumat huolella, joten saatiin siisti paita arkikäyttöönkin. Mustat housut löytyivät onneksi jo valmiina kaapista ja miekka kaupasta. Lapsi oli ylpeä puvustaan ja se riittää. 

Juhlitteko te Halloweenia tai muuta sen tapaista? Mikä teistä on oikea ajankohta sille?

Valoisia ajatuksia ja tunnelmallisia syysiltoja just siulle ♥

14 kommenttia

  1. Täälläkin odotettiin tuota Lappeenrannan Tigeriä kovasti :D
    Mie en itse tykkää halloweenista ollenkaan, mutta valon juhla on miusta hyvä ajatus, muutamissa semmoisissa oon ollutkin. Kyllähän pitkä ja pimeä syksy jotkut juhlat kaipaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valonjuhla on erinomainen vaihtoehto! Jotain kivaa syksyn pimeään :) Seuraavaksi pitää mennä tutkailemaan Tigerin joulujuttuja 😉

      Poista
  2. Ihanat asut!! Hyvä huomio tuo viitta ja helman pyöriminen. Pitää muistaa sitten kun omalle tytölle prinsessa-asut on ajankohtaisia. Jos ompelisi sitten kaveriksi sellaisen lyhyemmän viitan, joka ulottuu jonnekin selkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eve ❤️ Tuollaisia asioita ei tosiaan osaa etukäteen miettä 😄 Eihän se oo mekko eikä mikään, jos ei helma pyöri!

      Poista
  3. Voi miten ihania kuvia. Oli varmasti mukavaa :) Itse en myöskään halua pikkulapsen puettavan verta valuvaksi eläväksikuolleeksi. Jotenkin aivan liian järkyttävää! Minusta halloween on ihan kiva ja piristävä juhla muutoin. Ja onneksi sitä voi viettää itselleen sopivalla tavalla.
    Meillä ei vietetty muutoin kuin syömälle koko porukalla halloween kakkua ja lapsilla oli omilla tahoillaan halloweeni juhlat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Maatiaiskanasen elämää ❤️ Lapset ovat kyllä ihan innoissaan Halloweenista :) Aikuisen vastuu miusta onkin siinä, että juhla on iloinen ja sopivan jännä. Halloweenkakku kuulostaa hyvältä :D

      Poista
  4. Suomessa on Halloweenille oma vastineensa, Kekri, joka on sadonkorjuujuhla. Kekriin ei liity samanlaista naamioitumista ja kauhua kuin Halloweeniin, tosin voihan siihen sellaisia yhdistää jos haluaa :) Omasta mielestäni Halloween on myös amerikkalaista hapatusta (:D), ja toivoisin että kekri yleistyisi puheeseen halloweenin tilalle.
    http://www.kekri.fi/kekrin-historiaa-kekri-on-halloweenin-serkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kekri olisi kyllä varmasti oikein mainio juhla! Mitähän varten se ei ole Suomessa vakiintunut? Tiedän kyllä, että esim monessa päiväkodissa Kekriä juhlitaan :)

      Poista
  5. Siis WAU mitkä asut!!! Ihan huikean upea ninja ja miten ihqu rinsessa <3 Ja voi miten taitava ja ehtivä ompelija sinä oletkaan =)

    Täällä myös juhlittiin viikonloppuna halloweenia lastenjuhlilla. Tuo syysjuhla olisi kyllä osuvampi nimi tuolle juhlalle, ainakin meillä. Höpsöttelyä koristeilla ja herkuilla. Meilläkin hurjimmat jutut taisi olla kiltit hämähäkit tarjoilupöydässä =)

    Terkuin, Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Saija ❤️ Kivalta kuulostavat teidänkin juhlat! Lasten kanssa on kyllä kiva järkätä tuollaisia pieniä juhlia, ilo tarttuu 😊

      Poista
  6. Mä liputan myös kekrille! Lapseni päiväkodissa oli aivan mahtava kekrijuhla. Nämä asusi ovat aivan mahtavat. Erityisesti pidän tuosta hupullisesta viitasta. Tuli vähän Punahilkka oli fiilis, vaikka vaaleanpunainen onkin. Sopii toki prinsessallekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️ Punahilkka tuli itse asiassa miullekin mieleen! Millaiset kekrijuhlat teillä oli, kuulostaa kiinnostavalta :)?

      Poista
  7. Itse en haluaisi sekoittaa halloweenia ja pyhäinpäivää, kun ne ovat kaksi ihan eri juhlaa, vaikka lähekkäin ovatkin. Halloweenin virallinen päivä lienee lokakuun 31. Pyhäinpäivän paikka sen sijaan pikkuisen vaihtelee, kun se Suomessa on nykyään aina lauantai. Itse haluan vaalia pyhäinpäivän arvokasta perintöä esim. laittamalla juhla-aterian. Toisaalta ei minulla ole mitään halloweeniäkaan vastaan, mutta harmittaa, että hieno suomalainen juhla ajetaan alas halloweenin kaupallisuudella ja karmiuudella. Itsekin liputan hauskojen naamiaisten, kekrin tai valon juhlan puolesta. Kauden pimein aika tarvitsee valoa ja hauskuutta mausteekseen. Kummitukset ja lepakot on minusta noissa juhlissa hauskoja ja asiaan kuuluvia, mutta juurikin nuo veriset ym. kauheat maskeeraukset lapsillakin aiheuttavat itselläni ihan älyttömän vastareaktion. En tykkää.

    Mutta ihanat naamiaspuvut olet ommellut lapsillesi ja kivannäköinen on kattauskin. Noissa juhlissa olisi varmasti ollut kiva olla mukana. :)

    Meillä koulussa vietettiin halloweenia, mutta ilokseni totesin, että sellaisia pelottavia naamareita ja muita karmivuuksia on vuosi vuodelta vähemmän ja kivoja hassutteluasuja enemmän. Oppilaskunta oli järjestänyt meille kummituskäytävän. Se oli kyllä hauska. Ja voi miten hauskaa oli sen järjestäjillä. Varmasti jäi niille lapsille siitä kiva koulumuisto. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka ❤️ Hyvä tarkennus, itse olen luullut halloweenin liittyvän juurikin Pyhäinpäivään! Nyt olen fiksumpi. Olisi kyllä hienoa, jos suomalaisia perinteitä saisi enemmän esiin kaupallisen vouhotuksen sijaan. Kummituskäytävä kuulostaa huikealle!!

      Poista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!