Vino pino pertsaa


Kätilön käsistä-blogin Johanna haastoi helmikuussa kanssaompelijat perusvaatteiden eli pertsojen ompeluun. Minäkin haasteeseen tartuin päivittämällä esikoisen vaatevarastoa isompaan kokoon, mutta koko nipun valmistuminen ja blogiin asti päätyminen meni reilusti yliajalle. 

Tuo pertsa on kyllä kiinnostava termi, jota olen joskus aiemminkin täällä pohtinut. Nettikeskusteluissa väännetään välillä kättä siitä, onko tuo termi käsityötä halventava vai ihan vain vaatteen käyttötarkoitusta kuvaava. Mielestäni nimitys ei suinkaan vähättele eivätkä pertsat ole mitenkään vähempiarvoisia kuin monimutkaisemmat tuotokset. Pertsa on itse asiassa juuri se juttu, mitä minä teen oikeastaan aina. Yksinkertaista, tuttua ja suhteellisen nopeaa. Sellaista vaatetta, mitä pidetään päällä joka päivä. Sellaista mitä tarvitaan. Kaikki kunnia siis pertsalle! 

Nämä setit rakentuivat pääasiassa jämäkankaista. Niistä mitkä ovat pyörineet kaapissa kummallisen muotoisina "tilkkuina", kun niistä on jo jotain aiemmin tehty. Siksi kombo ei ihan niin harmoninen ole kuin toivoisin, mutta toisaalta, yksi kerrallaanhan niitä päällä pidetään. Tarve sekä paidoille että housuille oli todellinen, sillä "en missään nimessä käytä ruokalappua" tai  " eiiiii minua vielä pissitä" varmistaa sen, että vaihtovaatetta kuluu reippaasti.


Ylempi paita on hartaasti hillotusta PaaPiin kettukankaasta Formal or fun-kaavalla koossa 104 (mitä sitä hyväksi havaittua vaihtamaan), johon lisäsin helmaresorin. Tuo helman kaitale on sellainen, minkä lisään mielelläni melkein kaikkiin pojan paitoihin lisäpituuden, ulkonäön ja ehkä pikkuisen laiskuudenkin vuoksi, sillä inhoan käänteiden silittelyä ja ompelua... Housut on Noshin farkkucollaria ja kaava muokattu Mock denim-kaavasta koossa 98, johon lisäsin vaan pituutta reippaasti. Vinkin tuohon vinoon valesepalukseen löysin netin ompeluryhmästä ja ihastuin! Tosin näissä olin vielä pöljä ja käänsin sen tietenkin väärään suuntaan. Onneksi poika on niin vilkas liikkeissään, ettei fibaa päällä huomaa. 

Käpysen ihania sadepilviä oli noin 40 senttiä ja se kului viimeistä tilkkua myöten tähän paitaan. Housuihin kokeilin Three pieces-kaavaa ja yrityksistäni huolimatta tasku meni ihan vinksalleen. Mutta onneksi tässäkin apu löytyy edellisestä kohdasta :D En tiedä mikä kirous minulla on noiden päällitaskujen kanssa, mittauksista huolimatta ne on aina vinossa.

Farkkucollarihousuissa onnistui vino etumus paremmin. Paita on samalla mallilla kuin aiemmat ja kaverilta saatu eläinkankaan palanen tuli käytettyä tähän sentilleen.



Karhupaitaan (kankaina Koot.fin Ruhtinas ja Kaiku) käytin Rascal-kaavaa lisäten pituutta helmaan ja hihoihin niin, että taitaa olla lähemmäs 110 senttinen (itse asiassa sama koskee muitakin paitoja). Housut ovat mustaa velouria, joka on laadultaan niin järkkyä, että saa nähdä jäävävätkö vähälle käytölle. Jälleen Mock denim, mutta suoralla sepaluksella.

Kirjava Happy Rain oli näistä ainut "uusi" kangas ja siihen yhdistin violettia. Hihoihin käytin kankaan ns. väärinpäin.


Lopuksi tuumailin autokankaan ja Pottupellon palasten kanssa niiden riittävyyttä ja päädyin suosiolla lyhythihaisiin paitoihin. Pottupellon takakappaleen askartelin kahdesta palasta ja autopaitaan tuli pakosti holkkihihat, kun ei kangas enempään riittänyt eikä mätsääviä värejä ollut tarjolla. Itse asiassa se on päällä kuitenkin aika hauska, eli onni onnettomuudessa.


Loppuun vielä kuva uusista ompelumerkeistäni! Tilasin laput Sominelta, mitä voin lämpimästi suositella. Sain huippupalvelua merkin suunnittelussa, katsoa useamman vaihtoehdon kuvasta ja ehdotuksia lapun koosta ja mallista. Minun tarvitsi vain hyväksyä :) Ainut miinus on pitkä toimitusaika (5-7 viikkoa), mutta siihen osasin varautua. Nyt kun vain muistaisin näitä aina ompeluksiin kiinnittää!

Aurinkoista viikon jatkoa, onneksi tiedossa on pitkä viikonloppu ♥


28 kommenttia

  1. Vautsi miten komeat pinot vaatteita! Ja noissahan on vaikka mitä jujuja!

    Mä voisin ehkä sanoa, että -ai laaaaav Pertsa. Niin paljon käytän samoja hyväksi koettuja kaavoja enkä paljon piittaa kikkailla yksityiskohdilla :D Täällä pitäisi starttailla pikkuhiljaa kesäpertsa -tehdasta, luulen, ettei lapsille mahdu monikaan viimevuotisista t-paidoista päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika! No joo jujua on, mutta ihan niitä perusarkivaatteita enivei :D Vakkarikaavat on kyllä hyviä, vaikka aina lehtiä selatessa tekisi mieli tehdä jotain uutta. Ja sitten kun alkaa tehdä, tarttuu taas samaan ;)

      Poista
  2. Voi nämähän on niitä parhaita ompeluksia! joskus pakkopullaa, välillä taas inspiroituu enemmän kehitellessä erillaisia yhdistelmiä. Mutta ehdottomasti eniten näitä tulee käytettyä, ainakin meillä! :) Perus "pidä ja pese" -tavaraa! usein sanotaan että pojalle on vaikea keksiä mitään kivaa, mutta sinulla kyllä riittää hyviä ja kivoja ideoita! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan juuri noin! Kiitos Katja, kiva kuulla, että olet tuota mieltä ♥

      Poista
  3. Peruskampettahan sitä eniten tulee käytettyä ja noilla pikkusilla jipoilla peruspertsastakin saa pikkusen poikkeavaa. Tuota vinosepalusta minunkin pitää kyllä vielä testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka! Yllättävän pienellä sitä tosiaan saa kivaa näköä :)

      Poista
  4. Moni voisi kyllä sanoa, että nää ei oo "pertsaa" nähnykkään! Ihan tosi kivoja ideoita ja jujuja. Ja voi että mä inhoan oikeasti koko tuota termiä. Ja eihän sitä kyl varmaan edes käytetä muualla kuin ompeluryhmissä. Mut siis pertsa. Jotenkin ärsyttävä sanakin. Ja se, miten siihen on jotenkin kytketty sanat "no tää on vaan tätä" pertsaa. Mikä ihmeen vaan?! Höh. Ai että. Itse tehty on aina itse tehty ja vaivaa on nähty yksinkertaiseenkin vaatteeseen. Ja muutenkin just samaa mieltä: perusvaatteita tarvitaan ja niitäkin pitää arvostaa. Kivoja kuvia. On hauska seurata, miten ihmiset kehittyy tässä bloggaushommassakin. Yhä enemmän näkee nykyisin käsityöblogeissakin kuvia, joiden eteen on selkeästi nähty vaivaa. On mietitty asetteluita ja valon tulokulmaa jne. Viimeistellyissä kuvissa se "pertsakin" näyttää lähes juhla-asulta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa oon äidinkielinipona siitä samaa mieltä, että Pertsa on ärsyttävä sana :D Mutta jotenkin se miusta kuvaa oivasti ainakin sitä, mitä itse sillä tarkoitan eli sellaista tavallista, arkikäyttöön tarkoitettua vaatetta, joka voi tietenkin olla kivan näköinen ja huoliteltu :) Kiitos Sanna kehuista, arvostan sanojasi ♥ On ihan ilo itsekin verrata uudempia postauksia vanhoihin, ero on melko suuri :D

      Poista
  5. Pertsa on just mukavaa ompelua muiden kikkailujen väliin, valmistuu nopeasti ja näyttää hyvältä! Ja monet kuosit ovat parhaiten edukseen yksinkertaisessa mallissa.
    Vino sepalus näyttää hauskalta :)

    VastaaPoista
  6. Sitä perusvaatettahan eniten käytetäänkin.. Mun pitäisi käydä tilkkujen kimppuun ja ruveta jonkinlaisia palapelejä väsäämään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilkkupalapelit on hauskoja :) Vähän raitaa ja yksiväristä siihen sekaan, niin hyvä tulee! Kiitos Raisa ♥

      Poista
  7. Ihan älyttömän upeita pertsoja! Näitä on ilo käyttää päivittäin eikä ehkä tule hillottua kaapissa sen takia, että pelkää sen monta päivää väsätyn luomuksen saavan reikiä/tahroja/tiesvaikkamitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heiri ♥ Nimenomaan noin! Tosin kevyesti ketuttaa, että tuohon minttuun paitaan valui heti ekalla kerralla melonia, joten tänään sitten liottelin paitaa vanishissa yms :/

      Poista
  8. Ihania käyttövaatteita! Mun pitäis tehdä pojalle samanlaisia. Mun mielestä noi ei kyllä oo mitään pertsaa, jokainen huolella harkittu ja taidolla viimeistelty yksityiskohdiltaan.

    VastaaPoista
  9. Ihan samaa mieltä, mitä Kirsi ja Sanna sanoivat. Nämä on kyllä paljon enemmän kuin "pertsat". Siis näissähän on tosi paljon yksityiskohtia, vinoa valesepalusta, nappeja, taskuja, väriltään mätsäävät resorit ja yksiväriset kankaat. Todella mahtava setti loihdittu kangaspaloista! Ja hei, nuo komeat farkkucollarihousut on ihan kuin KappAhlin Newbie-mallistosta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Villa Pipo ♥ Näköjään se ihan pienikin juju riittää nostamaan paidan ilmettä :)

      Poista
  10. Miten kiva onkaan ottaa kaapista juuri niitä ihanista kankaista tehtyjä perusvaatteita, joita raaskii joka päivä käyttää!
    Olet tehnyt tosi kivoja vaatteita.

    VastaaPoista
  11. Olethan ollut ahkera! Olen samaa mieltä muiden kanssa, nämä ovat kyllä paljon enemmän kuin perus pertsaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Unelmallinen! Kyllä se useempi ompelusessio vierähti näitä tehdessä kuitenkin "Pertsa-statuksesta" huolimatta, kun isompi kasa on kuitenkin :D

      Poista
  12. Kyllä nyt kelpaa pojan viilettää menemään, hienoja asuja kaikki! Valesepalus vinoon on ollut mullakin työlistalla, mutta en ole saanut sitä(kään) tehtyä. Perusvaatetta eniten tarvitaan, mutta ei nämä minustakaan ihan sitä perusperusta ole :). Paljon kaikkea kivaa yksityiskohtaa ja mielenkiintoisia kankaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä kiva tuo sepalus, mutta seuraavan kerran pitää kaventaa housuja muuten hieman, ovat melko reilut :) Kiitos Hanna ♥

      Poista
  13. Siis niin ihania, huhhuh! <3 Noissahan on monessa jotain spesiaalia pertsasta erottuvaa, jollaista ei tule toisella vastaan. Vino sepalus housuissa on kyllä kiva lisä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paulina! Itse sitä ehkä sitten sokeutuu noille jonkun verran, kun "erikoisuudet" häviää :D

      Poista
  14. Vinosepalus housut on kivoja! Pitäis varmaan itsekin tehdä :) Ompelumerkeistä tuli hienoja. Karhulogo on tosi kiva ja yksilöllinen!

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi, kiitos!